Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2005

Τεύχος 11To Prits
Τεύχος 11: Όνειρα

- Να και ο καθρέφτης

- Η κοινωνία ως αδηφάγο τέρας

- Έκφραση, σιωπή και το αναπόδραστο του ύπνου

- Σοβαρευόμαστε.Οι τρεις επιλογές:

να μιλήσεις;

να μη μιλήσεις;

ή να κοιμηθείς;

Να μιλήσεις; Να μη μιλήσεις; Ή να κοιμηθείς; Κι αν κοιμηθείς, τι όνειρα θα δεις; Μεγάλο το αδιέξοδο, μεγάλη και η μαλακία που μας δέρνει όλους όταν βρισκόμαστε ενώπιον του πλήθους και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της συνύπαρξης και της ευγενούς αλληλεπίδρασης. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις παρενέργειες της καθεμιάς από τις τρεις βασικές επιλογές του ατόμου που βρίσκεται αντιμέτωπο με τα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες και τα χρόνια που καλείται να διαχειριστεί επιτυχώς, προκειμένου να κερδίσει την ησυχία του.

ΕΠΙΛΟΓΗ 1η : Η ΕΚΦΡΑΣΗ.

Το να εκφράσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, μπορεί να είναι από λυτρωτικό έως παρακινδυνευμένο. Αν είσαι έτοιμος να ξεστομίσεις μεγάλες μπούρδες, καλύτερα να μιλήσεις. Αν πάλι σκοπεύεις να γκρινιάξεις για άλλη μια φορά, καλύτερα να μη μιλήσεις, διότι θα σου πουν πάλι ότι σε βαρέθηκαν, εκτός αν είναι και οι ίδιοι σκατά, οπότε και θα τους κάνεις να νιώσουν καλύτερα. Απλά πράγματα. Συνεπώς, μίλα αν έχεις κάτι να πεις για τον καιρό.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2η : H ΜΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

Η μη – έκφραση προϋποθέτει κλειστό στόμα. Άρα, στην προκειμένη περίπτωση, απαγορεύεται το χασμουρητό. Το θετικό σ’ αυτή την επιλογή, είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να σου αντιμιλήσει, ή να σου πει ότι τα στοιχεία που έδωσες είναι ανακριβή. Το αρνητικό είναι ότι θα σε πάρουν για αντικοινωνικό μαλάκα, ή ακόμα χειρότερα, για ντροπαλό και συνεσταλμένο που φοβάται τον περίγυρο (πράγμα που θα είναι εν μέρει αλήθεια). Η επιλογή της μη – έκφρασης συνιστάται σε όσους έχουν προβλήματα ακοής και σε όσους μιλάνε δυνατά, χωρίς να ακούνε το διπλανό τους. Αναφέρουμε επίσης σ’ αυτό το σημείο και μια εναλλακτική μορφή μη έκφρασης, την « διακεκομμένη έκφραση», κατά την οποία το άτομο αρκείται στο να λέει μόνο την πρώτη ή την τελευταία συλλαβή κάθε λέξης. Αυτή η επιλογή, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της έκφρασης, με τα μειονεκτήματα της μη-έκφρασης και συνιστάται σε όσους έχουν τσιριχτή φωνούλα.

ΕΠΙΛΟΓΗ 3η : Ο ΥΠΝΟΣ.

Μακράν η καλύτερη επιλογή. Αλλά πώς να κοιμάσαι διαρκώς; Τα οφέλη στην περίπτωση του ύπνου είναι πολλά: αρχικά αποφεύγεις τις άσκοπες κοινωνικές συναναστροφές, δευτερευόντως απέχεις γενικότερα. Ο ύπνος όμως, δεν αποτελεί απλώς τη λευκή ψήφο: υπάρχουν και τα όνειρα, τα οποία τον καθιστούν λίαν συγκινητικό… Ο ύπνος αποτελεί τελικά μια εναλλακτική πραγματικότητα, στα πλαίσια της οποίας το υποκείμενο δεν έχει την ευθύνη των πράξεών του. Μπορεί να βρεθεί παντού, στον αέρα, σ’ ένα ενυδρείο, στο κτίριο του ΕΣΡ, όντας απλώς στο κρεβάτι του. Μπορεί να συναντήσει τους πάντες και να τους πει ό,τι θέλει, να τους κάνει ό, τι θέλει, να τους βρίσει όσο θέλει. Επομένως ο ύπνος, δε σηματοδοτεί την τέλεια παραίτηση, ο ύπνος είναι καθαρή επιλογή. Επιλέγοντας τον ύπνο βέβαια, το άτομο στερείται τη βασική απόλαυση του φαγητού. Και αυτό είναι το μείον. Συν το ότι δεν μπορεί να κατουρήσει όμορφα και στη σωστή στάση. Το θέμα του ύπνου είναι ανεξάντλητο. Η πάλη μεταξύ συνειδητού, υποσυνείδητου και ασυνείδητου, είναι ό,τι ακριβώς μας κάνει να αισθανόμαστε ψιλοσκατά. Αν η έκφραση είναι για τους ριψοκίνδυνους, η μη-έκφραση για τους φοβισμένους και ο ύπνος για τους απελπισμένους, τότε η μεγάλη μαγκιά είναι να αντιστρέψουμε τα πράγματα, κάνοντας τον ύπνο μας, την κύρια πραγματικότητα και την υπόλοιπη ζωή μας ένα απλό όνειρο, από το οποίο θα ξυπνήσουμε σε κάποια χρόνια (ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του καθενός). Μόνο για να κοιμηθούμε ξανά, βέβαια, σε μια άλλη ζωή, με τους ίδιους ρόλους, την ίδια παράσταση, τις ίδιες ατάκες και την ίδια καθημερινότητα, που πάλι δε θα ξέρουμε πώς να την κάνουμε καλά. Ο θεός να φυλάει όσους έχουν σελήνη στους Ιχθείς, θα αισθάνονται πάντα ότι έπρεπε να ζουν στον ύπνο τους.


Ο ονειροκρίτης.

Ακολουθεί ένας κατάλογος συμβολικών εικόνων, που είναι πιθανό να εκτοξευθούν από μια σκοτεινή δεξαμενή του εγκεφάλου σας, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δίπλα σε κάθε εικόνα, θα βρείτε μια πιθανή ερμηνεία του συμβολισμού. Απλώς αγνοήστε τη.

v Ο λουτήρας.

Αν δείτε στον ύπνο σας ότι νίβετε το πρόσωπό σας σ’ ένα λουτήρα δημοσίου αποχωρητηρίου, σημαίνει ότι έχετε άγχος για τα χρέη σας. Αν ο λουτήρας είναι λευκός, τότε χρωστάτε στην εφορία, αν είναι γαλάζιος, χρωστάτε στον τοκογλύφο, αλλά αυτό μάλλον είναι κάτι που δεν περιμένατε να το καταλάβετε από τα όνειρά σας.

v Αυγό.

Αν δείτε στον ύπνο σας ότι τρώτε αυγό, τότε καλά μαντάτα θα πάρετε. Αν δείτε ότι το αυγό είναι κλούβιο, τότε σημαίνει ότι έχετε ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό. Τσακιστείτε να το κλείσετε.

v Σταυρόλεξο.

Αν δείτε στον ύπνο σας ότι λύνετε σταυρόλεξα, μεγάλες υπαρξιακές απορίες σας βασανίζουν. Η ψυχή σας δε θα βρει ανάπαυση, εκτός αν διοριστείτε στο δημόσιο.

v Παπάς.

Αν ο παπάς είναι καθολικός, τότε θα αλλάξετε δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Αν ο παπάς είναι ορθόδοξος, τότε μέσα σε τρεις μήνες θα φορέσετε χρωματιστούς φακούς επαφής.

v Ταγιέρ.

Το ταγιέρ σημαίνει δίλημμα (καθότι «ντε-πιες»). Αν το ταγιέρ είναι ανοιχτόχρωμο, το δίλημμα είναι μεγάλο και σοβαρό. Αν το ταγιέρ είναι εμπριμέ, τότε μόνος σας βάζετε τον εαυτό σας σε μπελάδες, ενώ δε συμβαίνει τίποτα.

v Σασί αυτοκινήτου.

Αν δείτε στον ύπνο σας το σασί του δικού σας αυτοκινήτου, τότε ο καιρός την επόμενη μέρα θα είναι βροχερός. Αν δείτε το σασί του αυτοκινήτου κάποιου άλλου, τότε αυτός θα πάει φυλακή για αντίσταση κατά των αρχών.

v Μπριζόλες.

Αν δείτε στον ύπνο σας μπριζόλες, σημαίνει ότι πεινάτε πολύ.

v Παντόφλα.

Αν δείτε στον ύπνο σας βροχή από παντόφλες, σημαίνει ότι θα παντρευτείτε σύντομα και ότι ο γάμος σας θα είναι καλός.

v Τσουλήθρα.

Αν δείτε ότι κάνετε τσουλήθρα, μεγάλη χαρά θα πάρετε. Αν μέσα στο όνειρο ακούτε τον εαυτό σας να λέει «έεεει, ωπ!», σημαίνει ότι πέσατε από το κρεβάτι.
0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home